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dc.contributor.author
김태규
dc.contributor.author
이우선
dc.contributor.author
임종윤
dc.contributor.author
최나나
dc.date.accessioned
2018-11-02T04:54:42Z
dc.date.available
2018-11-02T04:54:42Z
dc.date.issued
2002-12
dc.identifier.other
L9
dc.identifier.uri
https://repository.kisti.re.kr/handle/10580/10439
dc.identifier.uri
http://www.ndsl.kr/ndsl/search/detail/report/reportSearchResultDetail.do?cn=TRKO200500060124
dc.description
funder : 국무조정실
dc.description.abstract
Ⅰ. 제목
식품분야 웹 디렉토리 데이터베이스 구축
Ⅱ. 연구개발의 목적 및 중요성
1. 연구개발의 목적
식품관련정보 이용자들에게 다양하고 심층적인 정보를 제공하여기술 경쟁력 확보와 연구 생산성 제고를 위한 식품기술정보의 인프라 구축에 본 연구의 목적이 있음.
2. 연구개발의 중요성
o 국내 식품관련 과학, 기술정보를 체계적으로 수집, 가공, 유통 시키 는 전문정보 디렉토리 DB 사업분야가 타 분야에 비하여 낙후 되어 있 는 실정으로 식품분야의 연구, 기술정보 자료의 관리 및 유통에 대한 체계적인 시스템의 구축이 필요함.
o 개별적이고 산발적으로 구축, 운영되고 있는 과학기술 분야의 다양한 정보를 집중하여 활용할 수 있는 식품전문 디렉토리 웹 포탈 사이트가 필요함.
o 또한 식품연구 및 기술정보의 정보원 역할수행을 위하여 인터넷 식품 관련 분야의 웹 디렉토리를 구축하고, 이를 한국식품개발연구원 정보 센터와 과학기술분야 종합정보센터인 한국과학기술정보연구원 정보시스템과연계하여 구축된 정보원을 세부 분야별로 분류, 제공하여 정보의 전문적이고 집약적인 시너지 효과를 도모할 필요가 있음.
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
o 식품관련 국내외기관, 연구소, 단체, 업체 등에 대한 웹 정보 조사
o 분야별 웹 디렉토리 구성
o 자동검색시스템을 이용한 웹 정보 수집
o 수집된 웹 정보 분류 및 평가
o 분류된 웹 정보의 디렉토리 등록 및 베타 서비스 개시
Ⅳ. 연구개발결과
o 당초 조사 대상인 2,800여 사이트에 대하여 정보가치를 조사하여 그중 정보원으로 미흡한 사이트를 제외하고 최종적으로 식품관련 정보수 집 사이트를 국내 73site, 해외 200site, 학회 42site, 전통식품(차 포함) 56site를 선정하여 그중 114건의 사이트를 SWING시스템의 수집 대상 디렉토리에 등록하여 정보를 수집하였음.
o 수집대상디렉토리는 식품공학, 농산물저장/유통, 식품규격/안전성, 기술/연구 동향, 전통식품 등 5개로 대분류하였고, 식품공학의 세분로는 식물자원, 동물자원, 식품소재, 생리활성, 발효 등이 있으며, 농산물저장/유통에는 저장, 공정, 포장재, 식품규격/안전성에는 식품규격, 안전성, 식품분석으로 세분류 하였음.
o 식품분야 이용자들에게 다양하고 심층 있는 정보를 제공할 수 있는
기반조성과 웹 디렉토리 데이터베이스 인프라 구축에 기여 함.
Ⅴ. 연구개발의 활용 계획
식품분야 웹 디렉토리 구축시스템의 활용을 위해서 식품관련 연구보서, 특허정보, 식품기술연구동향, 발표논문 등의 정보를 제공하고 있는 한국식품개발연구원 정보센터(infocenter.kfri.re.kr)와 한국과학기술정보연구원(www.kisti.re.kr)과 연계하여 일반 수요자에게 폭넓게 활용될 수 있도록 발전시킬 계획임.
dc.description.abstract
Ⅰ. Title
Construction of web directory database in food technology field
Ⅱ. Objective and Significance of the Research & Development
1. Objective of Research & Development
To provide diverse and in-depth data to serve users of food-related information and to establish a foundation of food technology data for securing technological competitive edge and strengthening research productivity.
2. The Significance of Research & Development
o The database business related to the professional data directory involving the systematic collection, processing and distribution of scientific and technological data on the subject of food lags far behind in Korea compared with other fields. There is a need to establish a system for the maintenance and distribution of data to aid research and development of the food sector.
o An integrated web portal site specializing in food products is indispensable to the collection and usage of the diverse available information in the sectors of science and technology, which are currently being established and operated individually and sporadically.
o In order to fulfill the role of a central source of information on food research and technology, it is necessary to establish a web directory related to food products on the Internet. This directory needs to be linked with the Information Center of the Korea Food Research Institute and the Information System of the Korea Institute of Science and Technology Information, which are integrated information centers focusing on the field of science and technology. The information collected needs to be classified and provided by detailed category in order to create a professional and intensive synergistic effect.
Ⅲ. Details and Scope of Research & Development
o Web information survey on domestic institutes, research institutes, organizations and companies related to food
o Establishment of a web directory for each field
o Collection of web information using automated search systems
o Classification and evaluation of the web information collected
o Registration of a classified web information directory, and opening of the data service.
Ⅳ. Outcome of Research and Development
o A survey was conducted on 2,800 sites initially designated as having informational value. Sites deemed inadequate to serve as a source of information were excluded and in the final stage, 73 Korean web sites, 200 overseas sites, 42 institute sites, and 56 sites on traditional food (including tea) were selected. Among them, data from 114 sites were entered into the directory of the SWING system.
o The directory of the collected data was largely categorized into five major divisions: food engineering, storage and distribution of agricultural products, food standards and safety, technological and research trends, and traditional foods. Food engineering was subdivided into botanical resources, animal resources, food materials, physiological activation and fermentation. Storage and distribution of agricultural products were classified into storage, processing and packaging materials while food standards and safety was categorized into food standards, safety and food analysis.
o The foundation for providing diverse and in-depth data to the users of information related to food and the infrastructure for further developing the web directory database on the food sector was established.
Ⅴ. Plans for the utilization of research and development
For effective utilization of the web directory on the food sector, linkage with the information centers of the Korea Food Research Institute (infocenter.kfri.re.kr) and the Korea Institute of Science and Technology Information (www.kisti.re.kr), which disseminate information on research reports related to food, patent information and research trends, is crucial.
dc.publisher
한국과학기술정보연구원
dc.publisher
Korea Institute of Science and Technology Information
dc.title
식품분야 웹 디렉토리 데이터베이스 구축
dc.title.alternative
Construction of Web Directory Database in Food Technology Field
dc.contributor.alternativeName
Kim, Tae-Gyoo
dc.contributor.alternativeName
Lee, Woo-Seon
dc.contributor.alternativeName
Im, Jong-Yoon
dc.contributor.alternativeName
Choe, Na-Na
dc.identifier.localId
TRKO200500060124
dc.identifier.url
http://www.ndsl.kr/ndsl/commons/util/ndslOriginalView.do?dbt=TRKO&cn=TRKO200500060124
dc.subject.keyword
식품
dc.subject.keyword
연구자료
dc.subject.keyword
식품정보
dc.subject.keyword
식품분야
dc.subject.keyword
식품공학
dc.subject.keyword
food
dc.subject.keyword
Research paper
dc.subject.keyword
food information
dc.subject.keyword
food engineering
dc.identifier.koi
KISTI2.1015/RPT.TRKO200500060124
Appears in Collections:
7. KISTI 연구성과 > 연구보고서 > 2002
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